13044199a6b83e545109bf331f69a6d7.jpeg

Dijital Göçebe Nedir?

Hayatını devam ettirmek için bir işte çalışırken zaman veya mekân sınırlamalarından bağımsız olma, dijital göçebe olarak adlandırılır.

İş yaşamını alışılmış kalıpların dışına çıkaran kimseler ‘Dijital Göçebe’ olarak teknolojinin nimetlerinden faydalanıyor. Değişen çalışma şartları ve dönemsel krizler (COVID-19) insanlığı çalışma tarzlarında değişiklik yapmaya itmiştir. Dijital göçebelik, internet ve dijital araçların olduğu her yerden çalışma mantığını destekler. Home ofis bu konuda bir alternatif olarak değerlendirilebilse de dijital göçebeliği bundan çok daha fazlası şeklinde tanımlamak gerekir.

İnsanların daha özgür bir çalışma ortamına kapı aralamak istediklerinde gündeme gelen dijital göçebelik ile freelancer kavramını eş tutmak mümkün. Çünkü iki kavram da çalışmak için bir ofise hapsolmamayı ve özgürlüğü ifade ediyor. Peki, freelancer antığında çalışma başka ne anlamlara geliyor?

Freelancer Nedir?

Freelance çalışma sistemi, herhangi bir kuruma ya da ofise bağlı kalmadan farklı kurum ve şirketlerin işlerini bağımız bir şekilde yapmayı ifade eder. Serbest çalışmak olarak da ifade edilebilir. Ofis hayatında 08.00 – 17.00 saatleri arasında mesai yapmak zorunda olan birey Freelancer olduğunda, saat ve en önemlisi de mekân kavramını ortadan kaldırır. Bilgisayarın ve internetin olduğu her yer potansiyel bir çalışma alanıdır. Gün geçtikçe yaygınlaşan bir çalışma mantığı olan Freelance çalışma modeli ile çalışma hayatını şekillendirmek kolaylaşıyor.

Freelancerlığın Avantajları Nelerdir?

Freelancer olmak son dönemin en popüler arzularından bir tanesi olmuştur. Üstelik bu çalışma sistemine geçişin iş yaşamına katılmak isteyen bireyler için avantajlar sağladığı bilinir. Peki, freelancer olarak elde edilecek avantajlar neler olacaktır? İşte merak ettiğiniz detaylar!

Rahat Bir İş Ortamı

Standart bir çalışma mantığından farklı olan freelancerlık için mekân sınırı yok. Bu nedenle de Freelancer kendini nerede rahat hissediyorsa orada çalışmaya başlar. Çalışma standartlarını iyileştirecek olan bu karar sayesinde performansı arttırmak ve verimliliği yakalamak mümkündür. Çalışmanın baskı altında gerçekleşeceği düşüncesi çoğu birey için performans düşüklüğünü tetikler. Ancak dijital göçebe için amaç tamamen özgürlük olduğundan rahatlığı hissettiği yeri seçerek daha başarılı sonuçlara kapı aralar.

Çalışma Saatleri Esnektir

Bir ofiste çalışmak her sabah erken saatlerde uyanma anlamına gelir. Uykudan mahrum kalmak anlamına da gelen bu durum genellikle uykusuzluk ve memnuniyetsizliği getirir.

Ancak freelancer olarak uykunuzdan feragat etmemeyi tercih edebilirsiniz. Çalışma saatlerini tamamen siz belirleyerek esnek bir çalışma seçebilirsiniz. Mesai saatlerinden kurtulmanın mümkün olacak dijital göçebelik sayesinde özgürlüğü gerçek anlamda hissedebilirsiniz.

İş Seçme Özgürlüğü

Maaşlı bir işte çalışıyorsanız size söylenen her işi ve verilen her görevi eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. Bu durum freelancer olduğunuzda da benzerlik gösterse de freelance çalışmada farklı bir alternatifiniz vardır. Sevmediğiniz bir marka ya da iş birliği yapmak istemediğiniz projeleri kolaylıkla reddedebilirsiniz. Çünkü işi alan da yapan da siz olacağınızdan iş seçme özgürlüğüne sahip olabilirsiniz. Dijital göçebeliğin belki de en dikkat çekici yanı olan seçiciliğin avantajlarını fazlasıyla yaşayacaksınız.

Nasıl Dijital Göçebe/Freelancer Olunur?

Freelancer olmak kulağa hoş gelen bir durum olsa da bu mantıkla bir çalışma sistematiğine ayak uydurmak için çaba sarf etmeniz gerekir. Freelance çalışmanın her şeyden önce en zor yanı yeni müşterileri bulmak ve bunu devamlı hale getirebilmektir, yani gelir belirsizliğini berteraf etmeye çalışmaktır. Çünkü sizi hiç tanımayan bir markanın size iş vermesi ve size güvenmesi zordur. Bunun için de aracılara ve bağlantılara ihtiyaç duyarsınız.

Workflexnow.com freelance çalışma mantığında yeni müşterilerle tanışmanızı ve karşılıklı ihtiyaç ve beklentilere göre en uygun şekilde eşleşmenizi sağlar. İşinizi yönetmenizi sağlayacak olan platformda, işinizi söz verdiğiniz zamanda ve kalitede teslim edip farkınızı ortaya koyarak güvenilir bir iş birliğine imza atabilirsiniz. Özellikle de farklı alanlarda hizmet talep eden müşterilerle bir araya gelecek olmak sizin adınıza büyük avantaj sağlayacaktır.

Icon