faeee6bebd9af478eb0dc2bc93deec88.png

Emekliliği Yeniden Tanımlamak: 60 Yaşından Sonra Serbest Çalışma Faydaları

Emekliliği Yeniden Tanımlamak: 60 Yaşından Sonra Serbest Çalışma Faydaları Üzerine Kaleme Aldığım Yazıyı Okuyabilirsiniz.

Serbest çalışma insanların hayatlarının her döneminde yapmayı düşündükleri bir eylemdir. Düzenli mesai saati kültürünü benimseyen insanlar serbest çalışma hayalini sürekli kurar ama hayata geçiremez. Ancak emekli olduktan sonra bu serbest çalışma üzerine yoğunlaşma cesaretini göstermek için önlerinde bir engel bulunmuyor.

Emeklilik süreci, bazı insanlar için sorun yaratırken bazı insanlar tarafından kendini bulma sürecidir. Sorun yaratmasının sebebi, belli bir düzen varken bir anda düzenin bozulması ve boş zamanlarında insanların ne yapacağını düşünmeye başlaması evresidir. İşte bu süreçte devreye emeklilikte yarı zamanlı olarak çalışmak giriyor. Sunulan imkanlar ve bu süreçte kişinin kendini geliştirmesiyle her gün yeni bir gelişme ve bilgi aktarımı ortaya çıkmaktadır.

Emeklilikte yaşa takılanlar ya da profesyonel iş dünyasına veda zamanı yaklaşan profesyoneller için bugüne kadar zaman geçirdikleri uğraşlar haricinde zaman geçirmek, yeni insanlara bir şirketten bağımsız danışmanlık vermek kısacası bugüne kadar denenmemiş bir yaşam tarzı çok cazip gelebiliyor. Hem yıllarca zorluk çekerek kazandığı deneyimlerini hayallerini gerçekleştirmek için kim sunmak istemez? Günümüz şartlarında emekli maaşları düşünülünce yeni iş fırsatları kaçınılmaz oluyor.  İnsanlar çoğu zaman aileleriyle vakit geçirmeyi, seyahat etmeyi, yurt dışında yaşamayı ve diğer hedeflediği isteklerini hayatlarının sonuna kadar ertelerler. Çalışmayı ve emekliliği yaşamın iki ayrı aşaması olarak görmek yerine serbest çalışmanın kişisel ve profesyonel hayallere ulaşılmasına bir köprü olarak görmek daha akıllıca olabilir. Bu sayede profesyonel bağlantı kaybı, yalnızlık ve tatmin eksikliğine dair problemlerin önüne geçebilirsiniz. Serbest çalışmak, olgun çalışanlara hedefler ve hobiler peşinde koşmak için esneklik, topluluk ve gelir sunar. Bu, yalnızca çalışanlara değil, aynı zamanda kuruluşlara ve bir bütün olarak ekonomiye de fayda sağlar, çünkü bu profesyoneller yıllarca edindikleri beceri ve bilgilerle katkıda bulunmaya devam ederler. Ayrıca bu süreçte çalışanlar devletin ve özel sektörün sağladığı gider indirimlerinden ve banka promosyonlarından ayrıca yararlanabilmektedirler.

 

Kademeli İş Gücü Çıkışı Örneği

Kişisel ve profesyonel hedeflere ulaşabilmek adına deneyimli profesyoneller için ‘’emekliliğe ayrılma fikri’’ modası geçmiş durumda. Günümüzde birçok şirket yaş almış çalışanların deneyimine, güvenilirliğine ve kurumsal bilgiye daha fazla değer veriyor. Türkiye’de iş dünyasına dair tüm devrim ve darbeleri görmüş jenerasyon, geleneksel emeklilik yaşının ötesinde, bazen zorunluluktan ancak çoğu zaman kendi isteği ile çalışmaya devam etme niyetindedir.  Çoğu zaman, bir kişinin kimliğinin çoğu işine bağlı olduğundan, aktif çalışma hayatı ile ilgili bölümü kapatmayı ölüme benzer bir kayıp gibi hissedebilir. Ulusal Emeklilik Güvenliği Enstitüsü'nün 2021 raporuna göre, belki de kısmen bu nedenle, Y kuşağının %44'ü, X kuşağının %33'ü ve baby boomer kuşağının %36'sı emeklilik yıllarında iş aramayı planlıyor. 2021 Harris Anketi’ne göre, emeklilik çağına gelenlerin %79'u işten tamamen ayrılmak yerine yarı emekliliğe geçmek istediklerini dile getiriyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar jenerasyonunun çalışma isteği ve yeni jenerasyonun yeteneklerini sergileyememesi gün yüzüne çıktığı için Microsoft ve Marriott gibi büyük firmalar olgun çalışanları desteklemek ve elde tutmak için özel programlar yapıyor. Bazı işverenler yarı emeklilik fırsatları sunmaya başlıyor. Bu sayede verilen fırsatlar emeklilerin iç dünyasındaki farkındalıklarının artmasını ve yaratıcılıklarını deneyimleri ile harmanlayarak doruklara çıkmasında katkıda bulunuyor.

Icon