fcb6fb0e63cab16275e5900f4ec3b6a2.png

Freelancer Nasıl Olunur?

Bağımsız uzmanlar, serbest çalışma saatlerine sahip olan, şirketlerle ya da kurumlarla genel olarak belirli süreli çalışan kişiler demektir. Bir düzen dahilinde, her gün belirli saat aralıklarında çalışmak yerine kurumların verdiği projeyi kendi çalışma düzeniyle tamamlayanlar, bağımsız uzman olarak çalışanlardır. Genel olarak kendi evlerinde çalıştıkları gibi aynı zamanda gitmiş oldukları yerlere işlerini de taşıyabilirler.

Freelancer Ne Demektir?

Bağımsız uzmanlar, serbest çalışma saatlerine sahip olan, şirketlerle ya da kurumlarla genel olarak belirli süreli çalışan kişiler demektir. Bir düzen dahilinde, her gün belirli saat aralıklarında çalışmak yerine kurumların verdiği projeyi kendi çalışma düzeniyle tamamlayanlar, bağımsız uzman olarak çalışanlardır. Genel olarak kendi evlerinde çalıştıkları gibi aynı zamanda gitmiş oldukları yerlere işlerini de taşıyabilirler.

Kimler Freelancer Olabilir?

Genel olarak bilgisayar üzerinde tüzel kişilerin ya da kurumların ihtiyacını karşılayabilecek uzmanlıklara sahip kişiler bağımsız uzman olmaktadır. Eğer sizler de bağımsız profesyonel olmak istiyorsanız yeni nesil yetkinlik ve becerileri kazanmalı, teknoloji, dijital, insan kaynakları, pazarlama, finans, satış gibi alanlarda derinlemesine yetkinlik kazanmalısınız. Bu yetkinlikleriniz sayesinde kurumlara ya da şahıslara çalışacak ve bağımsız uzman olarak işler alabileceksiniz. 

Freelancer Nasıl Olunur?

Freelance çalışmak (bağımsız uzman olarak çalışmak) son zamanların yükselen iş modellerinden bir tanesi. Siz de Freelancer nasıl olunur (bağımsız uzman nasıl olunur) sorusunun cevabını merak ediyorsanız yazımızda bulunan birkaç hususa dikkat etmelisiniz. Bu hususlar sizin sahip olduğunuz uzmanlıklarınızla alakalıdır. Sizler için birkaç tanesini listeliyoruz:

  • Bir Niş Sahibi Olun :

Freelance çalışmak (bağımsız profesyonel olarak çalışmak) için bir niş sahibi olmalısınız. Freelancer olarak çalışanlar serbest çalışma saatlerine sahip olduğu gibi aynı zamanda da bir konuda uzmanlığa sahip kişilerdir. Örnek vermek gerekirse eğer, metin yazarı olarak çalışacaksanız bu konuyu kendinize niş edinmeli ve eğitimler alarak konu üzerinde profesyonelleşmelisiniz.

  • Vereceğiniz Hizmeti Netleştirin:

Yapacak olduğunuz iş kapsamlarını profilinizde netleştirin. Bu hem sizin için hem de kurumlar için çok daha olumlu karşılık bulacaktır. Çünkü kurumlar sizin neler yapabileceğinizi bilerek ona göre bir teklif sunacaktır. Bu sayede sizlerde yapamayacağınız işleri alarak kendi nişinizi bozmamış olacaksınız.

  • Kaliteli Bir Portföy Sunun :

Daha önceden yapmış olduğunuz işlerinizi portföyünüze ekleyerek sizin hakkınızda fikir sahibi olmalarını ve iş geçmişinizin tanıtımını sağlayın. Bu sayede yapmış olduğunuz işler bazında değerlendirilecek ve yapılacak olan proje için tercih edilme oranınızı arttırmış olacaksınız. Unutmayın, kaliteli bir portföy bağımsız uzmanı tanımlayan en iyi kimliktir. Bu kimliğinizi sizi tanıtan en iyi işlerle donatmalısınız.

  • Uzmanlıklarınızı Güçlü Tutun :

Uzmanlıklarınızı güçlü tutarak kurumlardan daha yüksek ücret taleplerinde bulunabilirsiniz. Kaliteli iş deneyimi sunanlar her zaman daha yüksek ücretler almaktadır. Düşük ücretli çalışanların yüksek bütçeli işlerde çalışmamasının sebebi de budur. Kurumlar, yaptıracakları proje için kendi alanında uzmanlaşmış ve deneyimli bağımsız uzmanları henüz deneyim sahibi olmayan kişilere tercih edebilir. Bu tercih seçeneğinde daha düşük fiyatlar bulunsa dahi önemli olan her zaman projenin niteliğidir. Bu sebepten uzmanlığınızı güçlü tutmalı ve yeni uzmanlıklar edinerek kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz.

  • Dilinizi Geliştirin :

Öğrenecek olduğunuz diller sizlere çok daha fazla kişi ile çalışma imkanı sunacaktır. Bu nedenle mutlaka dilinizi geliştirmeye ve yeni diller edinmeye her zaman özen göstermelisiniz. Ayrıca bu durum sizin hem kişisel gelişiminizi artıracak hem de Türk parası hariç farklı para dilimlerinde de işler almanızı ve kazancınızı artırmanızı sağlayacaktır.

 

Freelancer Çalışmanın Ek Faydaları ve Dezavantajları Nelerdir?

  • Ek Faydaları

 

Kendi Müşterinizi Kendiniz Seçin:

Bu özgürlük sayesinde hizmet ver kullanıcısı koşullarında çok daha seçici davranabiliyorsunuz. Gelen müşterileri reddedebilir ve yalnızca kendi standartlarınız dahilindekilerle çalışabilirsiniz.

İş Çokluğunuzu Belirleyin:

Freelance çalışmak kişilere kendi iş yüklerini kendileri belirleme imkanı tanır. Yoğun olduklarını düşündükleri zaman iş tekliflerini kabul etmez ve refah çalışma seviyesinde devam ederler. Bu sayede yoğun çalışma saatleri altında ezilmemiş olurlar.

Esnek Çalışma Modeli:

Sahip oldukları esnek çalışma modeli ile kendi istedikleri saat dilimlerinde çalışırlar. Gün içinde kimi zaman sabahları kimi zamansa geceleri işlerine devam edebilirler. Önemli olan hizmet alımı sağlayan kişinin verdiği işi tamamlayabilmektir.

Özgür Çalışma Alanı:

Freelancer olarak çalışanlar belirli saat aralıklarında bir ofise kapalı kalmazlar. Kendi çalışmak istedikleri alanda çalışarak ister doğa isterse de refah ev ortamında çalışabilirler.

Sağlanan Kazanç:

Freelance çalışmak, şahıslara kendi kazançlarını belirleme imkanı tanır. Sizin kazanç koşulunuza uyan işleri alabilir ve bunun dışında kalanları reddebilirsiniz.

 

  • Dezavantajları

Alınan Vergiler:

Devlet tarafından her alanda vergi alınmakta. Freelance çalışmak için de bu vergileri vermek durumundasınız. Doğru araştırma sonucunda bu vergi yükümlülükleri hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sosyal Haklar:

Sigorta gibi koşullardan yararlanmanız mümkün değildir. Ancak kendi sigortanızı yatırırsanız yararlanabilirsiniz. Sosyal hakların birçoğundan freelancer olarak çalışanlar yararlanamaz.

Projeler Sonlandırılabilir:

Almış olduğunuz projeler erken bir şekilde sonlandırılabilir ve ödeme konusunda sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu gibi sorunlar bağımsız uzman olarak çalışanların başına sıklıkla gelmektedir. Sizinle çalışan firmalarla düzgün bir iletişim kurmalısınız. Eğer bu işin uzun süreli olarak yapmayı düşünüyorsanız bir şahıs şirketi kurmanız sizin için yararlı olacaktır. Çünkü bunun sayesinde artık fatura kesebilecek ve firmalarla daha profesyonel bir şekilde çalışabileceksiniz. Ayrıca sizlere ait muhasebe vb. işlerde yardımcı olan ve sorumluluklarınız hakkında kolaylık sağlayan yeni nesil platformlar bulunmaktadır. Bu bütünsel şekilde hizmet veren platformlar sizler için çok iyi bir alternatif olabilir.

Muhasebe Sorumluluğu:

Belli başlı ödemeler için bir kağıt üzerinde işlem tutmanız gerekmektedir. Vergi dilimlerinde ödeme yapmak vb. gibi konular bunlardan biridir. Ayrıca yapmış olduğunuz işler bir zaman sonra hesaplayamayacağınız bütçelere ulaşabilir. Bu gibi durumlar dahilinde zorlanamamak, doğru hesap yapmak için yeni nesil platformlarla çalışabilirsiniz. Muhasebe vb. konularda yardımcı olan ve bütünsel bir hizmet şekline sahip firmalar, sizlere ait bu yükü fazlasıyla hafife indirgeyecektir.

Ödeme Alamama Sorunu:

Hizmet alımı yapan firmalar kimi zamanlarda ödeme yapmamaktadır. Projeleri teslim etseniz dahi ücreti alamayabilirsiniz. Bu konuda dikkatli olmalı ve temkinli davranmalısınız. Workflex gibi platformlar bağımsız uzman ve firmalar arasında sağlıklı bir ödeme yaşanmasını sağlayan platformlardandır. Tercihinizi yaparken bu gibi hususları göz önünde bulundurmanız size yarar sağlayacaktır.

 

Freelancer Olarak Nasıl Para Kazanılır?

Freelancer olarak para kazanmak istiyorsanız seçmiş olduğunuz niş üzerinde uzmanlaşmış olmanız gerekir. Bu uzmanlıktan sonra size iş teklifleri yapılacak ve belirli süreli olarak iş tamamlayacaksınız. Başka şahıslara ya da kurumlara yaptığınız bu işler sonrasında hesabınıza anlaşmış olduğunuz paralar yatırılacaktır.

En İyi Freelancer Siteleri

Farklı ek faydaları ve dezavantajları bulunan birçok freelancer sitesi bulunmaktadır. Ülkemizde yerli siteler bulunduğu gibi yurtdışından da yabancı freelancer siteleri bulunur. Bu siteler sayesinde dolar bazlı paralar kazanabilir ve kendinize güzel bir bütçe sağlayabilirsiniz.

Upwork

Upwork toplamda 180 ülkeye hizmet veren bir bağımsız uzman uygulamasıdır. Bu platform üzerinden yabancı hizmet alımlarla çalışabilir ve karşılığında dolar bazında ödeme alabilirsiniz.

Fiverr

Fiverr 22 senedir freelance çalışmak isteyenlere hizmet veren global bir uygulamadır. Kendi portföyünüzü oluşturarak hizmet ver kullanıcısı olabilirsiniz.

Workflex

Workflex yerli bir B2B hizmet platformudur. Esnek çalışma modeli sayesinde istediğiniz saat aralıklarında çalışabilir ve ödemelerinizi güvenle alabilirsiniz. Bağımsız uzman Workflex platformuna email ve şifreniz ile ücretsiz kayıt olabilir, detaylarınızı ve beklentilerinizi girebilir ve sizinle eşleşen kurum olduğunda çalışmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanında Workflex'e kaydolanlara sunulan ek faydalardan yararlanabilirsiniz.

Icon